TijeloRIJEČI:Trnsko__Tranzicija

TijeloRIJEČI:Trnsko__Tranzicija

TijeloRIJEČI:Trnsko__Tranzicija

UO Istovremeno u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti organizira treći temat ciklusa TijeloRIJEČI:Trnsko koji se bavi procesom tranzicije a kao polazište uzima transformaciju nekadašnje Name u prostor različitih trgovačkih centara – od Keruma, Konzuma te današnjeg Spara. Kroz promjene uvjeta rada, odnosa prema zajednici ali i potrošnji promatramo kako su društvene promjene oblikovale našu svakodnevicu.
3.3.2024.,NEDJELJA
MSU i AVENUE MALL
Av. Dubrovnik 17 i 16
11-12 h
Vodstvo kroz postav, MSU: Umjetnost tranzicije, Renata Filčić
Zbirka MSU-a može se iščitavati kao odraz političkih, gospodarskih i društvenih događanja određenog perioda, ali i kao njihov komentar. U sklopu izložbe Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih umjetnički rad nije više odraz, postaje akcija, a medij mu je tijelo. U fokusu će nam tako biti performans kao oblik osobnog ili organiziranog umjetničkog otpora u tim burnim vremenima, čije posljedice i još osjećamo. Vodstvo po Zbirci kao glagol i izložbi o političkom performansu bit će uvod i poticaj književno-plesnoj radionici koja slijedi podižući pitanja o kapitalizmu u umjetnosti, tematizirajući tranziciju i vezane umjetničke pojave.
12 – 14 h
Radionica TijeloRIJEČI, MSU/Avenue Mall: Tijelo u tranziciji, Josipa Bubaš i Neva Lukić
Radionica započinje jednosatnim vodstvom kroz odabrane radove zbirke MSU-a. Nakon vodstva razgovarat ćemo o iskustvu kroz koje smo prošli, razmotrit ćemo načine na koje se krećemo u muzeju, atmosferu koja nas okružuje i asocijacije koje nam budi. Bavit ćemo se i tekstovima s kojima smo se susreli na muzejskim zidovima. Dojmove ćemo bilježiti pokretom i tekstom.
Nakon muzeja, preselit ćemo se u Avenue Mall gdje ćemo se baviti kretanjem šoping centrom, njegovom atmosferom, gestama, natpisima, reklamama i karakterističnim radnjama. Usporedit ćemo prostor muzeja s prostorom šoping centra, istražujući i potonji kroz pokret i tekst.
Osjetilnom usporedbom dvaju prostora potaknut ćemo razmišljanje o tranziciji kroz koju tijelu prolazi mijenjajući kontekst.
Prethodno iskustvo nije potrebno, svi su dobrodošli!
prijave na: www.msu/događanja
9.3.2024.,SUBOTA
MJESNI ODBOR,TRNSKO
Trnsko 34
18 h
Predavanje: Tranzicija, dr.sc. Ivan Burić
Temat otvaramo predavanjem i panel raspravom gdje se bavimo memorijom kvarta i procesom tranzicije pri čemu analiziramo promjene u radnim uvjetima kroz pretvorbu izsocijalističke u kapitalističku ekonomiju i to na primjeru robnog magazina NAMA čije je mjesto u kvartu, nakon Keruma i Konzuma, preuzeo Spar. Prof. Burić govorit će o procesima tranzicije i formiranju potrošačkog društva, kao i promjenama u načinima rada.
Rasprava: Rad nekada i sada
gošća: Sanja Vičić, radnica bivše NAME u Trnskom
moderira: Josipa Bubaš
Razgovaramo o odnosu prema radu, osjećaju pripadnosti i zajedništva, uvjetima i dostojanstvu rada.
SVI PROGRAMI SU BESPLATNI
Projekt podržava Ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba

When

January 03. 2022 @ 18 h, closing of the exhibition I. J. Pino: Gesamtkunstwerk kr(i)vi i popela

Where

Museum of Contemporary Art, MSU

Performance

Josipa Bubaš, Josip Ivančić – Pino