SC – ZONA EKSPERIMENTA, audiovizualna istraživanja

SC – ZONA EKSPERIMENTA, audiovizualna istraživanja

SC - ZONA EKSPERIMENTA audiovizualna istraživanja

PROJEKCIJA DIJAPOZITIVA „IMPRO MONDAYS“
HOMMAGE DRAGAN PAJIĆ-PAJO (1956. – 2014.)
KRATKA POVIJEST AKTIVNOSTI MM-a
dijaprojekcija + komentar
RECENTNI EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO
Josipa Bubaš, Ivan Faktor, Željko Sarić, Helena Schultheis, Vlasta Žanić
U suradnji: Hrvatski filmski savez, Institut Tomislav Gotovac
Unutar okvira svojih enormno brojnih aktivnosti, realiziranih u rasponu od šezdeset godina, Galerija SC i MM Centar SC profilirali su svoju aktivnost na temelju pet osnovnih postulata, a to su; informacija, prezentacija, istraživanje, edukacija i produkcija u području likovne i medijske umjetnosti.
Sklonost avangardi, nekonvencionalnosti, eksperimentu i inovativnosti bile su i još su uvijek dominirajuće niti koje prolaze kroz sve izložbe i programe dviju institucija. Osnovna je namjera ove izložbe, odnosno cjelokupnoga programa, predstaviti one autorice i autore koji su aktivno sudjelovali u izgradnji programske aktivnosti obaju prostora, kao sudionici programa, angažirani umjetnici, aktivni suradnici, predlagatelji ili kao redoviti posjetitelji programske aktivnosti Galerije i MM Centra SC-a. Druga je namjera organizatora cjelokupnoga dvostrukoga izložbenog bloka informirati o estetici i istraživanju retrospektivnih radova afirmiranih umjetnika, te uz povijesne likovno-medijske-zvučne estetike, predočiti i trenutačne umjetničke pravce.
Značenje koje su navedene programske jedinice Kulture SC-a svojim radom izazvale u našoj kulturnoj javnosti možemo neizostavno pripisati umjetnicima koji su obilježili aktivnosti tih dvaju prostora. Nekada pripadnici raznih alternativnih skupina, nove umjetničke prakse, primarnoga slikarstva, konceptualne umjetnosti, performansa i elementarne fotografije, filmski i video eksperimentalisti, sada su umjetnici i umjetnice u statusu u kojemu ih možemo komotno, bez pretjerivanja i sasvim argumentirano, svrstati u sam vrh ne samo lokalne sredine nego i europske i svjetske umjetnosti.
Njihovi se radovi nalaze u svim važnijim svjetskim zbirkama suvremene umjetnosti te su predstavljeni u najprestižnijim galerijama, muzejima i institucijama za suvremenu umjetnost te na umjetničkim bijenalima diljem svijeta.
Iako nastali na neovisnoj sceni, u produkcijski skromnim uvjetima te na margini likovnosti i filmske umjetnosti, još uvijek – ovdje izabrani radovi – ne odstupaju od svojih osnovnih prvotnih načela, smionih iskazivanja osobne težnje prema eksperimentalnosti, istraživanju novih oblika audiovizualne medijske ekspresivnosti i naracije. Nekonvencionalnost radova, konzistentnost, originalnost i istraživanja – izazivaju uvijek novu reakciju/valorizaciju publike, kao i kritičko-teorijska tumačenja.
Možemo zaključiti da je izraženo divljenje – i autora i publike – koje se tiče tih dvaju neobičnih i, prema nekima, magičnih izložbeno-prikazivačkih prostora, sukladno kvaliteti umjetničkog izraza, autora u programu. Specifična arhitektura prostora recipročna je izuzetnomu umjetničkom radu zastupljenih umjetnika, a to je – za umjetnike i institucije – jedinstvena, afirmativno provokativna pozicija pri postavljanju izložbi i medijskih izvedbi.
Ova izložba, kao i projekcije filmova, video radova, istraživanje zvuka i fotografije, povijesno tematiziranje umjetničkih intervencija u svakodnevni urbani prostor, tek su poticaj za neke šire i dublje, višedimenzionalne programske retrospektive, dvaju po mnogočemu posebnih prostora, koji su svojim radom omogućili neobično važno nepisano pravilo, a to je podupiranje prostora kreativne slobode i raznolikosti sudionika programa.
Inspirativne, povijesno umjetničke referencije, suvremeni pravci audiovizualne i medijske umjetnosti, prezentirane su ravnopravno na platformi zone eksperimentalnosti, Galerije SC i MM Centra SC.
 
Kustos: Ivan Pajić

Kada

26.siječnja, 2023, 19h

Gdje

MM Centar