Ženske politike – Budućnost feminističke borbe

Ženske politike – Budućnost feminističke borbe

EUROPSKA FEMINISTIČKA KONFERENCIJA

Međunarodna konferencija i popratni umjetnički i aktivistički program u organizaciji udruge Domino 1. i 2. prosinca u Zagrebu okuplja više od 30 političarki i političara, umjetnica i umjetnika, aktivistkinja i aktivista iz Hrvatske i Europe.

Program započinje u Kući Europe u petak, 1. prosinca u 12:30 sati panelom o feminističkom aktivizmu uz sudjelovanje Jelene Višnjić (SRB), Mirjane Kučer (HR), Sanje Sarnavke (HR) i Arijane Lekić – Fridrih (HR) uz moderaciju Dorotee Šušak (HR).

 

Nakon prvog aktivističkog panela slijedi obraćanje Pučke pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić te predsjednika udruge Domino Zvonimira Dobrovića i umjetnice Arijane Lekić- Fridrih. Svoju podršku organizaciji i konferenciji iskazali su i članovi Europskog parlamenta, članice i članovi Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog Parlamenta: Robert Biedroń, predsjednik Odbora, poljski političar i aktivist, Vera Tax, nizozemska političarka i Predrag Fred Matić, koji će svoje izjave o budućnosti ženskih prava prenijeti video porukama. Okupljenima će se obratiti i veleposlanica Kraljevine Nizozemske E. Charlotte van Baak.

Konferencija panelom o ženskim pravima i zakonodavnim okvirima njihove zaštite daje prostor domaćim strankama da ususret superizbornoj godini predstave svoje politike vezane uz žene i zaštitu ženskih prava. Na panel koji će moderirati novinarka Danka Derifaj pozvani su predstavnici i predstavnice stranaka koje prema trenutnim relevantnim anketama prelaze izborni prag na predstojećim parlamentarnim izborima. Sudjelovanje su u ovom trenutku potvrdili HDZ, SDP, Možemo! i Most.

Bogat program se nastavlja panelima i razgovorima koji obuhvaćaju teme pobačaja, položaja žena i ženskih prava u kulturnom sektoru i umjetnosti, u visokom obrazovanju i obrazovnom sustavu te u medijima i na medijskim platformama. Osobito je važna diskusija na temu feminizma i mladih, kojim uključujemo u konferenciju mlade aktivistkinje i aktiviste, one koji danas otvaraju nova područja borbe.

 

NA KONFERENCIJI SUDJELUJU:

Jelena Višnjić (SRB), Mirjana Kučer (HR), Sanja Sarnavka (HR), Arijana Lekić – Fridrih (HR), Dorotea Šušak (HR), Aleksandra Berberih Slana (SI), Nataša Mackuljak (AT), Josipa Bubaš (HR), Dr. Ema Kaiser (AT), Keren Levi (NL), Merel Smitt (NL), Mašenjka Bačić (HR), Anne Kühlmeyer (DE), Nada Peratović (HR), Jasenka Grujić (HR), Marko Matijević (HR), Karla Jelić (HR), Franka Perković (HR), Kristina Lelovac (MCD), Milena Zajović (HR), Lana Bobić (HR), Jelena Veljača (HR), Snježana Pavić (HR), Silvija Šeparović (HR), Ivana Dragičević (HR), Tihana Barbarić (HR), Nina Markus (HR) i Lea Oršus (HR).
 

Udruga Domino već više od dva desetljeća spaja umjetnost, aktivizam i građansku odgovornost. Tako je u suradnji s umjetnicom Arijanom Lekić Fridrih nastala prva javna reakcija na ekstremiste okupljene na glavnim gradskim trgovima diljem Hrvatske, skupna performativna akcija “Tiha misa”. Ova umjetnička akcija koja će Tihom misom u prosincu obilježiti godinu dana kontinuirane performativne akcije nastala je kao reakcija na grupe muškaraca koji mole za, u suštini, dokidanje odavno stečenih ženskih prava. Bilo da se radi o čednom odijevanju, kontroli pobačaja ili duhovnom autoritetu muškarca u obiteljskim odnosima – ovakva okupljanja duboko štete položaju žena i ženskih prava u našem društvu. U okviru programa ove konferencije pripremamo i veliku skupnu umjetničku instalaciju s 12 umjetnika i umjetnica kojom obilježavamo 12. Tihu misu Arijane Lekić Fridrih.

Također, Arijana Lekić Fridrih i Marko Marković će u izvesti performans koji tematizira javni diskurs vezan uz femicid u hrvatskom društvu, a bit će izložene i fotografije sa prethodnih Tihih misa te rad “Bog i Krvatice” Lucije Žuti.

 

PROGRAM KONFERENCIJE
1.12. – PETAK

12:00 – 12:30, Kuća Europe, Ul. Augusta Cesarca 4
Registracija sudionica_ika

12:30 – 13:45, Kuća Europe, Ul. Augusta Cesarca 4
Feministički aktivizam
Moderira: Dorotea Šušak (HR)
Sudjeluju: Jelena Višnjić (SRB), Mirjana Kučer (HR), Sanja Sarnavka (HR), Arijana Lekić Fridrih (HR)

14:00 – 14:15, Kuća Europe, Ul. Augusta Cesarca 4
Uvodne riječi pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, Arijane Lekić-Fridrih i Zvonimira Dobrovića ispred udruge Domino, Veleposlanice Kraljevine Nizozemske E. Charlotte van Baak, te video obraćanje predsjednika Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Roberta Biedrońa, članova Odbora Vere Tax i Predraga Freda Matića

14:30-15:30, Kuća Europe, Ul. Augusta Cesarca 4
Politika ženskih prava
Moderira: Danka Derifaj (HR)
Sudjeluju: Sabina Glasovac (SDP), Ivana Kekin (Možemo!), Margareta Mađerić (HDZ)

19:30, Muzej grada Zagreba, Opatička ul. 20
“Rest in Power” performans Arijane Lekić-Fridrih (HR) i Marka Markovića (HR)

20:00 – 21:30, Muzej grada Zagreba, Opatička ul. 20
Izložba “12 mjeseci Tihe mise” Arijane Lekić Fridrih (HR)
Izložba “Bog i Krvatice” Lucije Žuti (HR)

 

2.12. – SUBOTA

08:00 – 10:00, Trg bana Josipa Jelačića
Skupna performativna akcija “Tiha misa” Arijane Lekić Fridrih (HR)

10:30 – 11:45, OAZA, Radićeva ul. 9
Pravo na izbor
Moderira: Mašenjka Bačić
Sudjeluju: Anne Kühlmeyer (DE), Nada Peratović (CH), Jasenka Grujić (HR)
Panel diskusija na engleskom jeziku

12:00 – 13:15, OAZA, Radićeva ul. 9
Ženska prava u obrazovanju i obrazovnim sistemima
Moderira: Marko Matijević (HR)
Sudjeluju: Karla Jelić (HR), Franka Perković (HR), Kristina Lelovac (MK)

12:45 – 14:45, Centar za ženske studije, Dolac 8
Otvoreno o pobačaju
Voditeljica: Anne Kühlmeyer (DE)
Prijave: https://forms.gle/zGW16XzZs6uh2cKx8
Radni jezik radionice je engleski

13:30 – 14:45, OAZA, Radićeva ul. 9
Reprezentacija žena i ženskih prava u medijima
Moderira: Milena Zajović (HR)
Sudjeluju: Lana Bobić (HR), Jelena Veljača (HR), Snježana Pavić (HR), Silvija Šeparović (HR)

16:00 – 17:15, OAZA, Radićeva ul. 9
Feminizam i ženska prava u kulturnom i umjetničkom sektoru
Moderira: Josipa Bubaš (HR)
Sudjeluju: Aleksandra Berberih Slana (SI), Nataša Mackuljak (AT), Ema Kaiser (AT), Keren Levi (NL), Merel Smitt (NL)
Panel diskusija na engleskom jeziku

17:30 – 18:45, OAZA, Radićeva ul. 9
Feminizam i mladi – nova područja borbe
Moderira: Ivana Dragičević (HR)
Sudjeluju: Tihana Barbarić (HR), Nina Markus (HR), Duje Kovačević (HR), Lea Oršus (HR), Mateja Lisak (HR)

Kada

  1. i 2. prosinca 2023.

Gdje

Kuća Europe, Oaza

Produkcija

Domino