TijeloRIJEČI:Trnsko_Urbani i zeleni ritam

TijeloRIJEČI:Trnsko_Urbani i zeleni ritam

Urbani i zeleni ritam

PROGRAM TijeloRIJEČI: TRNSKO💚
1.TEMAT- URBANI I ZELENI RITAM – predavanje, posjet Muzeju suvremene umjetnosti, četverodnevna radionica
22., 23., 24., 30.9. i 1.10. 2023.
UO ISTOVREMENO u suradnji s MSU, Zagreb
Radionica TijeloRIJEČI poziva Vas na ekstenzivan program „TijeloRIJEČI Trnsko“, u organizaciji UO Istovremeno, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti. Program uključuje 4 temata od kojih se svaki sastoji od diskurzivnog programa, posjete Muzeju suvremene umjetnosti te četverodnevne radionice nakon koje slijedi prezentacija te završna izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u travnju 2024. Projekt je financiran u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba
Prvi temat održava se u rujnu pod nazivom „Urbani i zeleni ritam.“
PREDAVANJE: kontekst—kontekst—kontekst
Razvoj i identitet urbane pejsažne arhitekture Novog Zagreba
MO Trnsko,
Ul. Trnsko 34
22. 09. 2023. u 19 h
Predavanje će održati mag. ing. arch. Kristina Perkov i dipl. ing. arh. Ana Sopina s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Naslov i opis predavanja:
Novi Zagreb je nastao kao rezultat planskog urbanističkog procesa od početka 1960-ih do kraja 1980-ih. No, njegov proces urbanističkog, društvenog i identitetskog razvoja, zaokruživanja i sazrijevanja i dalje traje. Planiran je modelom novog grada uz postojeći grad te je u domeni arhitektonskog i urbanističkog promišljanja funkcionirao kao laboratorij za provjeru tadašnjih naprednih planerskih koncepta.
Stambena naselja su izuzetni primjeri urbanizma Moderne i pejsažne arhitekture Novog Zagreba. Posebno se ističe nedovršeni potez pejsažnih prostora ‘Plave potkove’ koji svojim mjerilom odgovara Novom Zagrebu u cjelini.
Urbanistički plan naselja Trnsko, izgrađenog tijekom 1960-ih, potpisuju arhitekti Zdenko
Kolacio, Mirko Maretić i Josp Uhlik. Planiranje je uključivalo ortogonalno raspoređene
stambene blokove (lamele) postavljene kako bi svaki stan imao pogled na krošnje drveća.
Srce naselja, sa svojim društvenim i uslužnim sadržajima, smješteno je blizu geometrijskog
središta, s težištem naseljenosti prema istočnom rubu, prema Parku Mladenaca. Ovaj park, dio planiranog pejsaža zapadne strane “Plave potkove” čini istočno pročelje naselja Trnsko i zapadno pročelje naselja Siget. Uređen je prema projektu pejsažnog arhitekta Smiljana Klaića, park također uključuje skulpturu mladenaca, djelo akademskog kipara Stipe Sikirice.
Simboliku naziva parka prati projekt kojim mladenci nakon sklapanja braka mogu zasaditi jedno stablo. U razdoblju od 1967. do 1978. posađeno je ukupno 8.000 stabala, kojima je stvoren park.
Urbani pejsaž čine svi javni prostori, te izgrađeni i neizgrađeni javni sadržaji koje nalazimo u urbanom prostoru – ne samo ozelenjeni prostori, već i prostori susreta, kulture i identiteta.
Javni prostor je prostor življenja grada. Obuhvaća prostore komunikacija i socijalizacije, komunalnu, transportnu i društvenu infrastrukturu, urbanu održivost, kvalitetu života i participaciju sudionika, tj. građana – koji povezuju javni prostor i sustav pejsažne arhitekture s izgrađenom strukturom grada, društvenom zajednicom, vrijednostima i identitetima koje oni nose.
Kada razmatramo javni prostor i pejsažnu arhitekturu Novog Zagreba, to moramo činiti u okviru šireg konteksta urbanističkog razvoja stambenih naselja s kojom je planiranja,
izgrađena i razvijana. Njezine kvalitete kao kulturnog nasljeđa treba cijeniti, očuvati,
poboljšavati i nadopunjavati, s ciljem održavanja kontinuiteta urbane kulture. Odnos prema naslijeđu obuhvaća prepoznavanje postojećih vrijednosti prostora kao i njegove nedostatke koje je moguće dopuniti intervencijama, čuvajući pritom sve vrijednosti cjeline. U planiranju i dizajniranju, važno je postići ravnotežu između očuvanja postojećih vrijednosti, preoblikovanja degradiranih prostora te inovativnih intervencija onoga što nedostaje.
POSJET MSU: Urbanizam Novog Zagreba iz perspektive MSU-a
Muzej suvremene umjetnosti
24. 09. 2023. u 11 h
U sklopu prvog temata Urbani i zeleni ritam Muzej suvremene umjetnosti i UO Istovremeno pozivaju vas u nedjelju, 24.9. u 11 sati na stručno vodstvo u MSU na temu Urbanizam Novog Zagreba. Kustosica Renata Filčić, provest će nas postavom MSU, koncentrirajući se na radove koji tematiziraju urbanizam Novog Zagreba.Prvi dio vodstva osvrnut će se na urbanistički smještaj Muzeja koji u Novom Zagrebu djeluje već 14 godina, kao jedini zagrebački Muzej južno od Save. Govorit će se o muzejskoj zgradi, njenom eksterijeru i njenoj ulozi u urbanizmu grada. U drugom dijelu stručnog vodstva predstavit će se radovi iz Zbirke Muzeja koji će potaknuti promišljanje prostora Novog Zagreba poput radova Vjenceslava Richtera, umjetničkih radova Grupe šestorice autora, Tomislava Gotovca i niza radova koje vežemo uz pokret Novih tendencija, a koji se mogu gledati kao odraz razvoja urbanističke misli u Zagrebu. Oni su također poticaj za promišljanje kvarta u neposrednoj blizini MSU-a.
NAPOMENA: Predavanje i posjet MSU otvoreni su za javnost.
RADIONICA – URBANI I ZELENI RITAM
23. 09., od 10 do 14 h
24. 09. od 12.30 do 16.30 h
30. 09. od 10 do 14 h
01.10. od 10 do 14 hMO Trnsko, Ul. Trnsko 34
javni prostori unutar kvarta
Projekt TijeloRIJEČI započeo je suradnjom Neve Lukić i Josipe Bubaš 2015. godine. Riječ je o radionici koja se bavi odnosom teksta i pokreta te potiče polaznike na kreativni izričaj. Cilj radionice je stapanje književnog i izvedbenog medija, odnosno povezivanje nastalih tekstova i koreografija kroz različite pristupe, poput glumačkog, pripovjednog, itd., a kroz koje polaznici na finalnoj prezentaciji predstavljaju nastali rad.
Više o radionici: https://tijelorijeci.com/
Radionica “Urbani i zeleni ritam” uključivat će šetnje kvartom unutar kojih ćemo osluškivati ritmove i bilježiti atmosferu. Oslanjajući se na urbanizam povezivat ćemo društveno i intimno, privatno i javno. Otvorit ćemo pitanja zelenog života kvarta, prostora slobodnog vremena, zelenih oaza za koje je danas jasno koliko podižu kvalitetu života. Participativnu akciju sadnje drveća kojom je nastao Park mladenaca uzet ćemo kao inspiraciju za zamišljanje načina provođenja slobodnog vremena u zelenoj oazi usred kvarta. Istraživat ćemo koja je vrijednost parka, koje asocijacije proizvodi, na koji način možemo provoditi vrijeme u njemu. Analizirat ćemo promjene koje se događaju pri ulasku u park s prometne ulice (Av.Dubrovnik) i zapisivati ritmove po uzoru na Ritmoanalizu H. Lefebvrea. U knjizi “Elementi ritmoanalize” (1992.) autor kroz ritam sagledava brojne teme poput života u ruralnim i urbanim sredinama, uloge medija, glazbu, itd.
Josipa Bubaš diplomirala je povijest umjetnosti engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je na Odsjeku za Interdisciplinarne humanističke znanosti Sveučilištu Zadru s temom Tjelesnost izvedbe i izvedba tjelesnosti. U izdanju Leykam International objavila je knjigu Izvedba tijela i tjelesnost izvedbe, 2021. U istraživanju spaja teoriju i praksu. Kao izvođačica i koautorica sudjelovala je u različitim projektima. Od 2012. godine bavi se i autorskim radom. Izvela je niz performansa na festivalima te u galerijskim, muzejskim i javnim prostorima. Osmišljava i vodi izvedbene i interdisciplinarne radionice i projekte.Objavila je stotinjak tekstova u različitim stručnim časopisima na HR 3 i na portalima. Sudjelovala je na konferencijama i objavila stručne radove.
Neva Lukić magistrirala je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Teoriju moderne i suvremene umjetnosti na sveučilištu Leiden u Nizozemskoj. Aktivna je kao književnica, kustosica i likovna kritičarka. Članica je AICA-e, ULUPUH-a, HDP-a i HZSU-a.
Budući da je u posljednjih jedanaest godina živjela u različitim gradovima poput Leidena, Den Haaga, Rijeke, Zagreba i Beograda, zanimaju je fenomeni prekograničnih interakcija, identiteta i razmjena različitih kultura. Primijenjujući interdisciplinarni pristup likovnim umjetnostima, književnosti i postavljanju izložbi često povezuje svoje pisanje s kustoskom aktivnošću. Prvenstveno ju zanima problematika “narativa”, “identiteta”, a ponajviše “jezika”.
PRIJAVE do 18. 09. na
uoistovremeno@gmail.com
Radionica je otvorena za sve uzraste i nije potrebno prethodno plesno ili književno iskustvo.
Projekt je dio Europskog tjedna mobilnosti grada Zagreba.

Gdje

MO Trnsko, Muzej suvremene umjetnosti, javni prostori kvarta Trnsko

Kada

22., 23., 24., 30.9. i 1.10. 2023.

Produkcija

OU Istovremeno