Tijelo je najbolja kuća

Artlessov umjetnički generator 2

Interdisciplinarna online umjetnička edukacija

Vlastito je tijelo u svijetu kao srce u organizmu:
ono neprekidno održava u životu vidljivi prizor,
ono ga oživljava i iznutra hrani, ono tvori s njime jedan sistem.

Maurice Merleau Ponty

Artlessov umjetnički generator II:Tijelo je najbolja kuća je serijal online video tutorijala namijenjenih prvenstveno izvedbenim umjetnicima i onima koji to žele postati.

Projekt je dobio ime prema naslovu priče Željka Zorice, osnivača Studija Artless. U priči se na duhovit način govori o duhu bez tijela i utjelovljenju duha, te „posudbi“ tijela. Kroz njezin sadržaj otvaramo pitanje bivanja u tijelu, individualnog i kolektivnog odnosa prema tijelu. Potičemo bavljenje pitanjima tijela i utjelovljenja, percepcije, osjetima i opažanjem svijeta, pažnjom i sviješću, govorom kao “svjetovnom eksplikacijom tjelesne egzistencije“, jezikom, matematičkim i subjektivnim vremenom, prostorom, kritikom i slobodom. Razmišljanja francuskog filozofa Maurica Merleaua Pontyja koji je u knjizi Fenomenologija percepcije početkom 60-ih postavio teorijske osnove za ne-dualističku ontologiju tijela drugi je putokaz projekta. Percepcija, kao utjelovljeno iskustvo, čini osnovu našeg bivanja u svijetu.

Namjera projekta je poticanje i podrška kreativnom izražavanju primarno pokretom i plesom za početnike, no i prezentacijom kroz video rad, vizualni identitet i komunikacijske alate.

Izvedbena umjetnica Josipa Bubaš vodi kroz osnovne vježbe rada s tijelom za početnike: rad s tijelom, otvaranje polja imaginacije, te zvuk kao inspiracija. Zdravko Popović pripremio je elemente osnova video i audio produkcije (s minimalnim budžetom i opremom). Komunikacijski stručnjak Dalibor Jakus podučava o odnosima s javnošću kroz kreiranje komunikacijskih poruka, komunikacijske strategije i odnosa s medijima.
Magistra slikarstva i dizajnerica Mare Šuljak govori o važnosti vizualnog identiteta te izradi web stranica za umjetničke projekte. 

Organizator

Studio Artless