Razmatanje/ ponavljanje

Razmatanje/ponavljanje razrada je performansa Unfolding. Zadržano je slow motion kretanje iz centra  na postamentu manjih dimenzija, no ovoga puta, izvedba traje oko sat vremena. Zbog trajanja ,oscilacije i zamor tijela postaju vidljiviji. Za vrijeme izvedbe, reproducirana je audio snimka na kojoj autoričina  majka čita odlomak  iz Kierkegaardovog romana Ponavljanje koje se vrti u loopu, uz kraće pauze.

Uvodeći  majčino čitanje u rad, autorica u izvedbu unosi odnos majke i kćeri, a time i slojeve i različite aspekte tog odnosa (nasljeđivanje, obrasci ponašanja, arhetipske konotacije odnosa), te prateći ponavljanje u obrascima kretanja propituje odnos i oscilacije između traženja odmaka i prihvaćanja ponavljanja kao životnih mehanizama. Istovremeno, prostorno ograničenje kretanja (postament),  kao i obrazac pokreta sami po sebi predstavljaju okvir iz kojega je nemoguće odstupiti i unutar kojega autorica traži varijacije i suptilne odmake u izvedbi. Ponavljanje dovodi do krajnosti trajanjem.

“Ponavljanje i sjećanje je isto kretanje, samo u suprotnom smjeru. Jer ono čega se sjećamo bilo je i povratno se ponavlja, nasuprot čemu se stvarno ponavljanje unaprijed sjeća. Zato ponavljanje, ako je moguće, usrećuje čovjeka, dok ga sjećanje čini nesretnim…Ljubav ponavljanja je stvarno jedino sretna. Ona, kao ni sjećanje nema nemir nade, nema zastrašujuću pustolovnost otkrića, ali ni melankoliju sjećanja, ona ima blaženu sigurnost trenutaka… I samo taj u pravom smislu biva sretan, tko samoga sebe ne vara u iluziji da ponavljanje treba biti nešto novo, jer nam ono tada dodija…Potrebna nam je mladost da bismo se nadali, mladost da bismo se sjećali, ali nam je potrebna hrabrost da poželimo ponavljanje…”

Koncept, izvedba

Josipa Bubaš

Izvedbe

Noć performansa, Rijeka, 2017.

Produkcija

Domino

Fotografija

Domino