Trokut#2

U svibnju 2020. Josipa Bubaš izvela je performans Trokut#2 na nasipu uz rijeku Savu, u sklopu projekta Budućnost političkog performansa, koji je organizirala udruga Domino za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Demografija, kao jedno od glavnih pitanja samog predsjedanja, bila je ishodišna točka promišljanja umjetničkog koncepta performansa i same metodologije rada. Autorica se odlučila na participativni pristup te javnim pozivom prikupila osobna svjedočanstva, ali i javne iskaze, vezane uz društveno-politički položaj žena. Na Prvi maj, koji nije slučajno odabran budući da označava dan između proljetnog ekvinocija i solsticija te se u nekim kulturama slavi kao dan plodnosti, autorica je pristigle tragove ženskih borbi i nepravdi ritualno zapalila. U krijesu, složenom u obliku obrnutog trokuta – simbola snage ženske seksualnosti, gorjela su svjedočanstva obiteljskog nasilja, duboko intimna i bolna iskustava vezana uz grubost medicinskog sustava koji žensko tijelo birokratizira i svodi na mehanički problem koji treba riješiti, tragovi nepravde državnog sustava, ali i tekstovi koji kritiziraju diskriminaciju skrivenu u svakodnevnoj komunikaciji, dvojbama između obiteljskih obaveza i karijere, iskazi o samoći, ljubavnim vezama i gotovo svakom aspektu položaja žene u društvu.

Odabirom drevnog simbola i njegovim paljenjem cilj je bio simbolički osloboditi žensku seksualnost i plodnost iz sustava koji ih ne razumije i ne cijeni, slaviti po mnogima očito zastrašujuću snagu žene te prikazati seksualnost kao snagu, a ne funkciju.

Sam naziv rada i početnu inspiraciju Josipa Bubaš preuzela je od istoimenog rada Sanje Iveković iz 1979. u kojem autorica za vrijeme Titovog službenog prolaska gradom sjedi na balkonu u Savskoj ulici te kroz inscenaciju samozadovoljavanja problematizirala poziciju žene u odnosu na muški poredak društva. Tada je trokut zatvorio prostorni i komunikacijski suodnos između umjetnice, zaštitarana susjednoj zgradi i policajca na ulici, pri čemu je čin ženskog samozadovoljavanja predstavljao prijetnju muškom autoritetu i državi. Sasvim slučajno, taj odnos bio je upisan u obrnuti trokut.

U svibnju 2021. održana je izložba na kojoj su prikazani radovi sudionica projekta, U sklopu izložbe, promovrana je publikacija i održan okrugli stol na kojem su sudjelovale Karla Pudar, sociologinje i feministkinje Monika Marić Monica i Melinda Topalović, Josipa Bubaš i sudionice projekta. 

U velječi 2022. u Napulju u okviru projekta Smashing the Myth, TROKUT#2 je izveden u gerilskoj formi- na 37 klupa u Napulju aplicirali smo crvene obrnute trokute i inicijale sudionica i tako podržali talijansku inicijativu protiv femicida – Crvene klupe.

 U rujnu 2022.,  TROKUT#2 je postavlje ispred HDLU-a u sklopu projekta Prizori iz 30 godina Hrvatske, koji je kurira Bruno Isaković, a projekt je dio 57. zagrebačkog salona i Artupunkture.

Produkcija

Domino

Kustosice izložbe

Karla Pudar i Josipa Bubaš

Izložba i diskusija

Galerija Događanja, Centar KNAP, lipanj 2021.

Fotografija

Silvija Dogan, Dalibor Jakus

Podržali

Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb

U medijima