TijeloRIJEČI:Trnsko URBANI I ZELENI RITAM

TijeloRIJEČI seli se u susjedstvo i bavi se specifičnim kvartom Trnsko, koji predstavlja dobar primjer socijalističkog urbanističkog promišljanja. Program se nastavlja se na trogodišnji ciklus radionica vezanih uz zgradu Mamutice, koje su se također bavile arhitektonskim, kulturnim i društvenim nasljeđem kao i načinom života zgrade kao primjera zajedničkog življenja u kvartu Travno. U Trnskom detektiramo nekoliko zanimljivih punktova koji otvaraju različite društvene teme i mogućnosti interpretacija i intervencija, te oblikujemo radionice u četiri temata – NAMA Spar, Glazba i Trnsko, Urbani i zeleni ritam i Hrana i fetiš. Svaki temat-radionica traje pet dana – prvi dan organiziramo predavanje, nakon kojeg slijedi posjet Muzeju suvremene umjetnosti gdje uz vodstvo analiziramo radove vezane uz zadanu temu.  Predavanje/paneli i posjet Muzeju suvremen umjetnosti otvoreni su javnosti i besplatni. Potom slijede radionice, a na kraju sva četiri temata organiziramo izložbu i diskusiju u MSU. Ovakav je program neophodan za kvart Trnsko, tim više što Travno nema svoj kulturni centar, kao što ga imaju neki drugi kvartovi, te se stoga stanovnicima nudi manji broj kulturnih događanja nego u nekim drugim kvartovima Novoga Zagreba

PROGRAM

TijeloRIJEČI: TRNOSKO

Temat

URBANI I ZELENI RITAM – predavanje, posjet Muzeju suvremene umjetnosti, četverodnevna radionica
 

Kada

22., 23., 24., 30.9. i 1.10. 2023.
UO ISTOVREMENO u suradnji s MSU, Zagreb
 

Podržali

Grad Zagreb

Program Kultura i umjetnost u zajednici

Projekt je dio Europskog tjedna mobilnosti grada Zagreba.

PREDAVANJE: kontekst—kontekst—kontekst
 
Novi Zagreb je nastao kao rezultat planskog urbanističkog procesa od početka 1960-ih do kraja 1980-ih. No, njegov proces urbanističkog, društvenog i identitetskog razvoja, zaokruživanja i sazrijevanja i dalje traje. Planiran je modelom novog grada uz postojeći grad te je u domeni arhitektonskog i urbanističkog promišljanja funkcionirao kao laboratorij za provjeru tadašnjih naprednih planerskih koncepta.
Stambena naselja su izuzetni primjeri urbanizma Moderne i pejsažne arhitekture Novog Zagreba. Posebno se ističe nedovršeni potez pejsažnih prostora ‘Plave potkove’ koji svojim mjerilom odgovara Novom Zagrebu u cjelini.
Urbanistički plan naselja Trnsko, izgrađenog tijekom 1960-ih, potpisuju arhitekti Zdenko
Kolacio, Mirko Maretić i Josp Uhlik. Planiranje je uključivalo ortogonalno raspoređene
stambene blokove (lamele) postavljene kako bi svaki stan imao pogled na krošnje drveća.
Srce naselja, sa svojim društvenim i uslužnim sadržajima, smješteno je blizu geometrijskog
središta, s težištem naseljenosti prema istočnom rubu, prema Parku Mladenaca. Ovaj park, dio planiranog pejsaža zapadne strane “Plave potkove” čini istočno pročelje naselja Trnsko i zapadno pročelje naselja Siget. Uređen je prema projektu pejsažnog arhitekta Smiljana Klaića, park također uključuje skulpturu mladenaca, djelo akademskog kipara Stipe Sikirice.
Simboliku naziva parka prati projekt kojim mladenci nakon sklapanja braka mogu zasaditi jedno stablo. U razdoblju od 1967. do 1978. posađeno je ukupno 8.000 stabala, kojima je stvoren park.
Urbani pejsaž čine svi javni prostori, te izgrađeni i neizgrađeni javni sadržaji koje nalazimo u urbanom prostoru – ne samo ozelenjeni prostori, već i prostori susreta, kulture i identiteta.
Javni prostor je prostor življenja grada. Obuhvaća prostore komunikacija i socijalizacije, komunalnu, transportnu i društvenu infrastrukturu, urbanu održivost, kvalitetu života i participaciju sudionika, tj. građana – koji povezuju javni prostor i sustav pejsažne arhitekture s izgrađenom strukturom grada, društvenom zajednicom, vrijednostima i identitetima koje oni nose.
Kada razmatramo javni prostor i pejsažnu arhitekturu Novog Zagreba, to moramo činiti u okviru šireg konteksta urbanističkog razvoja stambenih naselja s kojom je planiranja,
izgrađena i razvijana. Njezine kvalitete kao kulturnog nasljeđa treba cijeniti, očuvati,
poboljšavati i nadopunjavati, s ciljem održavanja kontinuiteta urbane kulture. Odnos prema naslijeđu obuhvaća prepoznavanje postojećih vrijednosti prostora kao i njegove nedostatke koje je moguće dopuniti intervencijama, čuvajući pritom sve vrijednosti cjeline. U planiranju i dizajniranju, važno je postići ravnotežu između očuvanja postojećih vrijednosti, preoblikovanja degradiranih prostora te inovativnih intervencija onoga što nedostaje.
 

PREDAVANJE: kontekst—kontekst—kontekst

Razvoj i identitet urbane pejsažne arhitekture Novog Zagreba
 
MO Trnsko, Ul. Trnsko 34
22. 09. 2023. u 19 h
predavanje je otvoreno za javnost
 

PREDAVAČICA

mag. ing. arch. Kristina Perkov
POSJET MSU: Urbanizam Novog Zagreba iz perspektive MSU-a
 
U sklopu prvog temata Urbani i zeleni ritam Muzej suvremene umjetnosti i UO Istovremeno pozivaju vas u nedjelju, 24.9. u 11 sati na stručno vodstvo u MSU na temu Urbanizam Novog Zagreba. Kustosica Renata Filčić, provest će nas postavom MSU, koncentrirajući se na radove koji tematiziraju urbanizam Novog Zagreba.Prvi dio vodstva osvrnut će se na urbanistički smještaj Muzeja koji u Novom Zagrebu djeluje već 14 godina, kao jedini zagrebački Muzej južno od Save. Govorit će se o muzejskoj zgradi, njenom eksterijeru i njenoj ulozi u urbanizmu grada. U drugom dijelu stručnog vodstva predstavit će se radovi iz Zbirke Muzeja koji će potaknuti promišljanje prostora Novog Zagreba poput radova Vjenceslava Richtera, umjetničkih radova Grupe šestorice autora, Tomislava Gotovca i niza radova koje vežemo uz pokret Novih tendencija, a koji se mogu gledati kao odraz razvoja urbanističke misli u Zagrebu. Oni su također poticaj za promišljanje kvarta u neposrednoj blizini MSU-a.

POSJET MSU

Muzej suvremene umjetnosti
24. 09. 2023. u 11 h
otvoreno za javnost
RADIONICA – URBANI I ZELENI RITAM
 
Radionica “Urbani i zeleni ritam” uključivat će šetnje kvartom unutar kojih ćemo osluškivati ritmove i bilježiti atmosferu. Oslanjajući se na urbanizam povezivat ćemo društveno i intimno, privatno i javno. Otvorit ćemo pitanja zelenog života kvarta, prostora slobodnog vremena, zelenih oaza za koje je danas jasno koliko podižu kvalitetu života. Participativnu akciju sadnje drveća kojom je nastao Park mladenaca uzet ćemo kao inspiraciju za zamišljanje načina provođenja slobodnog vremena u zelenoj oazi usred kvarta. Istraživat ćemo koja je vrijednost parka, koje asocijacije proizvodi, na koji način možemo provoditi vrijeme u njemu. Analizirat ćemo promjene koje se događaju pri ulasku u park s prometne ulice (Av.Dubrovnik) i zapisivati ritmove po uzoru na Ritmoanalizu H. Lefebvrea. U knjizi “Elementi ritmoanalize” (1992.) autor kroz ritam sagledava brojne teme poput života u ruralnim i urbanim sredinama, uloge medija, glazbu, itd.
 
 
 

RADIONICA

23. 09., od 10 do 14 h
24. 09. od 12.30 do 16.30 h
30. 09. od 10 do 14 h
01.10. od 10 do 14 h
MO Trnsko, Ul. Trnsko 34
javni prostori unutar kvarta
 

Više o radionici